+421 905 744 774      Mierová 83, 826 Bratislava       info@kvapkanadeje.sk

Nadácia KVAPKA NÁDEJE

Nadačný fond Kvapka Nádeje bol založený s cieľom trvale a kontinuálne podporovať rekonštrukciu a výstavbu novej transplantačnej jednotky kostnej drene na hematologickom a onkologickom oddelení II.detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave na Kramároch.

1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI

1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI

Dobrák od kostiV sobotu 17. Septembra 2016 o 17:30, presne na medzinárodný deň darcovstva kostnej drene sa na náměstí Jana Palacha v Prahe skončil 1192 km dlhý benefičný kolobežkový maratón Košice – Praha s názvom „1000 km s Dobrákmi od kosti“, ktorý pripravila Nadácia Kvapka nádeje a Nadácia Televízie Markíza, na podporu Národného registra darcov kostnej drene.

Ambasádori kolobežkového maratónu alias „Dobráci na kolobežkách”, košický extrémny športovec a registrovaný darca kostnej drene Vojtech „Belo“ Špišák a jeho kolega z Českej republiky Petr „Petis“ Filipec, ktorý v minulosti úspešne podstúpil život zachraňujúcu transplantáciu kostnej drene, navštívili od 05 do 17. Septembra 2016, osem slovenských etapových miest, v ktorých šírili informácie o problematike transplantológie, so zameraním na darcovstvo kostnej drene a krvotvorných buniek.

Ich osobné nasadenie a ochota podporiť správnu vec, motivovala na Slovensku už takmer 1000 nových potenciálnych darcov, aby sa na sprievodných podujatiach kolobežkového maratónu a na stránke www.dobrákodkosti.sk, prihlásili do Národného registra darcov kostnej drene SR a zvýšili tak šancu na úspešnú liečbu onkologických pacientov, ktorí čakajú na vhodného darcu kostnej drene. Keďže kampaň ešte prebieha, majú záujemcovia možnosť naďalej sa na stránke projektu prihlásiť a zaregistrovať sa prostredníctvom malej vzorky slín do Národného registra darcov kostnej drene SR.

Kampaň Dobrák od kosti zároveň prispela, k zvýšeniu povedomia a informovanosti verejnosti o problematike darcovstva kostnej drene a k odbúravaniu predsudkov a dezinformácií, ktoré bohužiaľ o tejto problematike v spoločnosti ešte stále prevažujú.

O PROJEKTE:

„DOBRÁK OD KOSTI“ je celoslovenská verejnoprospešná kampaň Nadácie KVAPKA NÁDEJE v spolupráci s Nadáciou Nadácia MarkízaTelevízie Markíza, zameraná na podporu Národného registra darcov kostnej drene. Cieľom kampane je popularizovanie problematiky transplantológie, so zameraním na darcovstvo kostnej drene a krvotvorných buniek, získavanie nových darcov kostnej drene pre Národný register darcov kostnej drene na Slovensku a zabezpečenie finančných zdrojov na obstaranie nového diagnostického prístroja na detekciu a monitorovanie detských onkologických a hematologických ochorení.

Verejná zbierka „DOBRÁK OD KOSTI“ na všeobecne prospešný účel ochrany zdravia, ktorej výnos bude použitý na zakúpenie zdravotníckeho prístroja na diagnostiku a monitorovanie detských hematologických a onkologických malignít, je zapísaná do registra verejných zbierok pod registrovým číslom 000-216-019460. Verejnosť môže prispieť zasielaním dobrovoľných peňažných príspevkov na účet verejnej zbierky SK73 0900 0000 0050 8074 1804, alebo zaslaním darcovskej správy SMS na telefónne číslo 877 s textom „DMS DOBRAK“, ale tiež kúpou merchandisových predmetov s logom kampane, prípadne príspevkom do stacionárnych pokladničiek po trase kolobežkového maratónu.

Letná kampaň „Dobrák od kosti“, nadväzuje na úspešnú celoslovenskú kampaň „Máte slinu?“ ktorá prebiehala v prvom štvrťroku 2016 a pomohla Národnému registru darcov kostnej drene SR získať 5000 nových registrovaných darcov kostnej drene a taktiež zakúpiť genetický analyzátor v hodnote 100.000 EUR pre Národný register darcov kostnej drene.

Každý rok stúpa počet pacientov s hematologickými a onkologickými diagnózami, ktorým nádej na zdravý a plnohodnotný život prináša iba úspešná transplantácia krvotvorných buniek. Základným predpokladom úspešnosti transplantácie krvotvorných buniek je vyhľadanie vhodného darcu. Pravdepodobnosť nájsť vhodného darcu v rámci rodiny je, žiaľ, z genetických dôvodov približne len 25%, a v takýchto prípadoch je jedinou možnosťou nájsť nepríbuzného darcu krvotvorných buniek v rámci Slovenska alebo v zahraničí. Národný register darcov kostnej drene SR (NRDKD SR) je jediným akreditovaným pracoviskom na Slovensku, ktoré vyhľadáva vhodných darcov. NRDKD SR vznikol pri Klinike hematológie a transfuziológie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave v roku 1994 a od svojho vzniku vytvára vlastnú databázu dobrovoľných darcov kostnej drene, je napojený na medzinárodnú sieť registrov celého sveta a je schopný v prípade potreby nájsť pre detských, ale aj dospelých pacientov darcu medzi 22 miliónmi dobrovoľníkov z celého sveta a zabezpečiť dovoz život zachraňujúceho transplantátu. Počet žiadostí o vyhľadanie darcov pre slovenských pacientov má stúpajúcu tendenciu.

Viac informácií o projekte ako aj podrobnosti o možnosti darovania kostnej drene nájdete na stránke: www.dobrakodkosti.sk

1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI 1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI

1192 KILOMETROV NA KOLOBEŽKE S DOBRÁKMI OD KOSTI
Prejsť na začiatok